Blog

Wycieczka do juRajskiej spiżarni w Lelowie

14października 2016
Wycieczka do juRajskiej spiżarni w Lelowie była dla wszystkich niezapomnianym przeżyciem. Poznaliśmy tam historię polskiej wsi, dowiedzieliśmy się, jak wyglądało typowe wiejskie gospodarstwo, jego otoczenie, a także codzienne życie oraz jak powstawały najprostsze pokarmy: chleb, masło i ser.
Wzięliśmy udział w warsztatach zatytułowanych Skąd się bierze mleko i przetwory mleczne. Widzieliśmy jak się oddziela mleko i śmietanę przy użyciu centryfugi. Ubijaliśmy w kierzance masło, wyciskaliśmy biały ser, braliśmy udział w konkursie dojenia krowy. Drugie zajęcia warsztatowe zatytułowane były Od ziarenka do bochenka. Polegały na mieleniu ziarna na żarnach, osiewaniu mąki. W międzyczasie wysłuchaliśmy opowieść “o chlebie”. Wyrabialiśmy ciasto, formowaliśmy z nich podpłomyki, które następnie zostały upieczone w oryginalnym piecu chlebowym. Wyśmienicie smakowały z masłem i domowym serem. Ognisko i pieczone kiełbaski były ostatnim punktem programu.

Podziel się z innymiShare on Facebook
Facebook
Email this to someone
email